Fenomén hamburger: Hodně věcí o něm nevíme, a přece si podmanil téměř celý svět

Co všechno o hamburgeru nevíme?
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Hamburger - opěvovaná i zatracovaná potravina, na kterou můžeme narazit na každém obydleném světadílu. Dnes jej znají všichni, jak se ale hamburger zrodil? Koho napadlo vložit plátek masa do housky? Zvláštní je, že teorií, které se snaží tuto jednoduchou otázku zodpovědět, je mnoho. Jedna ale přece jen vítězí…

Snad každý již slyšel teorii o vzniku hamburgeru, v níž hrál hlavní roli Hamburk. A podle všech indicií se také jedná o pravdivé tvrzení - alespoň z toho pohledu, že právě odtud pocházelo hovězí maso dobrého původu a vynikající kvality, které místní dokázali využít. Kromě jiného i v podobě mletého masa, které řádně okořeněné a vytvarované do placek opékali a co nejrychleji potom prodávali.

Stále je ale řeč o jídle, které pravděpodobně připomínalo spíše slabý karbanátek než to, co dnes nazýváme hamburgerem. O jeho současnou podobu se postarali až v Americe, kam si německý způsob přípravy kořeněného hovězího masa přivezli s sebou migranti, proudcí sem v devatenáctém století v ohromných počtech. 

Předchůdci hamburgeru v Americe

Částečně z potřeby uživit sebe i své rodiny, částečně ze stesku po své domovině, otevírali si zámožnější a podnikavější z migrantů své první restaurace za oceánem. A na jídelním lístku byla samozřejmě také (nebo snad hlavně) jídla, která znali z Evropy. Smažené mleté hovězí maso tedy rozhodně nemohlo chybět. V některých místech se dokonce stalo vyhledávanou pochoutkou, která lákala zákazníky zdaleka i přes svoji na tu dobu a poměry poměrně vysokou cenu. Do svého jídelníčku jej tak začaly zařazovat i lepší restaurace. Stále ještě ale nejde o klasický hamburger. 

Další krok, ale stále to nebylo ono

K přeměně “hovězího karbanátku” na moderní hamburger došlo ještě o něco později a příčinou všeho byl spěch. Jak bylo uvedeno, migranti, kterým se podařilo úspěšně překonat Atlantik, se museli ve vysněné Americe hodně ohánět, aby alespoň základně zajistili svoje rodiny.

A tak se nechávali najímat do továren, kde často panovaly pro dnešní dělníky nepředstavitelné podmínky. Samozřejmostí byly dlouhé noční směny, málo odpočinku a o delších pauzách na jídlo nemohla být řeč. Vynalézaví obchodníci tak brzy objevili díru na trhu. Hladovým dělníkům, kteří měli na zhltnutí jídla jen několik okamžiků, začali vozit drobné občerstvení přímo před továrny. 

A potom přišel nápad!

Záměr to byl samozřejmě dobrý, ale představme si, jak se dělníci snaží rychle jíst masové placky před bránou podniku, aby se mohli co nejrychleji vrátit ke své práci. Chtělo to ještě jednu drobnou inovaci. Proč dávat krajíc chleba nebo kus pečiva vedle masa, když je možné jím plátek mletého hovězího jednoduše obalit? Dělník si jej může sníst i na zpáteční cestě ke svému stroji nebo do dílny. A teď už byl hamburger skutečně na světě. 

Obliba hamburgeru rychle rostla

Další vývoj na sebe nenechal dlouho čekat. Hamburgery si získávaly na oblibě nejen pro svoji praktičnost, ale také kvůli chuti, kterou si postupně zamilovaly i bohatší vrstvy. Nedlouho nato vznikaly již první restaurace, které by bylo možné přirovnat k dnešním fast foodům a prim v nich samozřejmě hrály - hamburgery. Bylo jen otázkou času, než se tento sendvič vrátí na místo, které k jeho vzniku inspirovalo, tedy do Evropy. 

Hovoříme-li o hamburgeru, asi není možné nezmínit firmu, která jej nejen rozšířila, ale dalo by se konstatovat, že dokonce proslavila doslova po celém světě. Jistě se jedná o společnost McDonald. První restaurace dnes celosvětově rozšířeného impéria byla otevřena v roce 1940 v Kalifornii. O tom, že to byl opravdu dobrý podnikatelský nápad, asi dnes nemůže nikdo pochybovat.

Fenomén hamburger

Z původně dělnického jídla, které vzniklo tak trochu z nouze, je nyní celosvětový fenomén, jehož variace sbírají nejprestižnější ocenění v oblasti kulinářského umění. Však si pak takovou pochoutku nemůže koupit každý - za nejdražší hamburger labužníci musí zaplatit až 5 000 dolarů. Za svoje peníze potom dostanou burger, skládající se z foie gras vařené ve speciální omáčce, vložená do buchty s černým lanýžem.

Aby byl požitek dokonalý, je v ceně také láhev vína Chateau Petrus ročník 1990. Nenecháte se také zlákat? Pokud ne, určitě hned na příštím rohu narazíte na stánek nebo restauraci, v níž budete moci nad kouskem masa uprostřed světlé bulky přemýšlet o historii hamburgerů. Třeba právě v krátké pauze na oběd.

Klíčová slova: